Duurzaamheid & Circulariteit

Beddeleem wenst de milieu-impact van zijn activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken. 

Van bij het ontwerp van een product houden we rekening met de fase na het gebruik waardoor de levensduur van het product verlengd wordt.
Belangrijke meetpunten hierbij zijn het materiaalgebruik, de mate van aanpasbaarheid en het proces.

We streven ernaar om geen afval te hebben na de levenscyclus van een product. Meer nog, veel van onze producten zijn volledig of toch maximaal herbruikbaar en hebben daardoor zelfs meerdere “levens”.

De materialen die niet als dusdanig kunnen hergebruikt worden, worden maximaal gerecycleerd tot grondstof voor het maken van nieuwe producten.

Lees meer in de circulariteitsbrochure

Circulair bouwen

Als duurzaam bedrijf wil Beddeleem de principes van de circulaire economie maximaal toepassen en de circulariteit van zijn producten garanderen.

Een doordacht gebruik van materialen is belangrijk om onze voetafdruk verder te verminderen.

Beddeleem werkt altijd op maat van de klant : recyclage of herstelling van producten, nieuwbouw, volledige circulariteit, we denken graag met u mee !

3 types circulariteit Beddeleem producten

REUSE

= circulair gebruik : herplaatsen met dezelfde componenten

Dit wordt reeds lang door Beddeleem toegepast : wanden worden bij de klant gestockeerd en herplaatst.
Bovendien is in onze nieuwe vestiging een zone voorzien voor de stockage van gedemonteerde wanden en onderdelen voor eventueel hergebruik op andere locaties.

REMAKE  |  REPAIR

= hergebruik : herwerken van componenten naar nieuwe componenten

Herwerken gerecupereerde topbladen en wandpanelen naar nieuwe,…

RECYCLE

= recyclage, verwerken naar nieuwe grondstoffen

De gebruikte grondstoffen in de systeemwanden van Beddeleem (glas, aluminium, spaanplaat, staal, gipskarton, rotswol) worden na gebruik gerecycleerd om nieuwe gelijkwaardige producten te maken.

Cradle to Cradle Certified ®

Beddeleem werkt mee aan een circulaire economie waarin materialen ofwel opnieuw ingezet ofwel maximaal gerecycleerd worden bij het maken van nieuwe producten.  
We streven ernaar om geen afval te hebben na de levenscyclus van een product. 

Hiervoor volgt Beddeleem tijdens het ontwerpproces de ‘Cradle to Cradle Certified ® Product Standard’. 

Beddeleem heeft al verschillende producten onder de noemer Cradle to Cradle Certified ® en streeft ernaar om in de toekomst nog meer producten te laten certificeren, zowel door bestaande producten aan te passen als door rekening te houden met de principes bij het ontwerpen van nieuwe producten.

Cradle to Cradle Certified ® Silver Certificate

Cradle to Cradle Certified ® Bronze Certificate

De pijlers van Cradle to Cradle

Cradle to Cradle Certified ® draait rond de volgende 5 criteria:

Veilig en gezond materiaalgebruik

Beddeleem streeft ernaar alle grondstoffen van alle producten te onderzoeken en te beoordelen op hun impact op de gezondheid van mens en milieu. In functie daarvan wordt indien nodig gezocht naar veiligere en gezondere opties. 

Hergebruik van materialen

Beddeleemproducten bestaan voornamelijk uit glas, aluminium en staal. Deze zijn recycleerbaar en zo ontworpen, dat een groot deel van de bestanddelen eindeloos op hetzelfde kwaliteitsniveau kan worden hergebruikt.

Hernieuwbare energie

Met het oog op totale voorziening van de eigen elektriciteitsbehoefte wekt Beddeleem duurzame energie op door middel van zonnepanelen. Op de 30.000 m² dakoppervlakte van onze productievestiging in Nazareth staan meer dan 5.500 zonnepanelen, goed voor een vermogen van ongeveer 1,1 Megawatt piek . Hiervan dient gemiddeld 50% voor eigen verbruik en wordt 50% teruggestuurd naar het net.

Waterbeheer

Beddeleem verbruikt water tijdens het lakproces en ziet erop toe dat het gebruikte water gereinigd wordt voor het teruggeloosd wordt naar het rioolnet.  

Sociale rechtvaardigheid en bedrijfsethiek

De producten van Beddeleem zijn sociaal duurzaam. Gemotiveerde en gezonde medewerkers zijn immer van belang voor de productiviteit en het imago.

Hout

Het optimaal gebruik van gecertificeerd hout met het PEFC- of FSC®-label dat de consument garandeert dat het hout afkomstig is van verantwoord beheerde bossen en/of bijdraagt aan het verantwoord beheer van onze bossen.

De Groep Beddeleem heeft zich ertoe verbonden de beheersystemen PEFC en FSC® “Chain of Custody” (controleketen) in te voeren in haar productievestiging te Nazareth.

PEFC

Het PEFC-certificaat werd voor het eerst uitgereikt op 21 mei 2012. Het certificaat is geldig tot 20 mei 2027.

Hoewel het PEFC-certificaat enkel van toepassing is op verplaatsbare scheidingswanden, maakt de Groep Beddeleem er een punt van om zoveel mogelijk duurzame basisproducten te verwerken in het productieproces, ongeacht de vraag van de klant.

Certificaat PEFC

FSC®

FSC®-certificaat werd voor het eerst uitgereikt op 21 mei 2013 en is van toepassing op de houten raam- en deurgehelen met hun toebehoren. Het certificaat is geldig tot 20 mei 2023.

Certificaat FSC®

Promoten van een duurzamere samenleving met BREEAM®, LEED en andere labels

BREEAM® en LEED, de twee belangrijkste duurzaamheidscertificaten voor gebouwen, elk met hun eigen criteria en wijzen van toetsen.

BREEAM® (Building Research Establishment Environmental Assessment Method)

Een van origine Brits duurzaamheidslabel, vanaf het begin van de negentiger jaren ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE) en oorspronkelijk bedoeld voor de Britse vastgoedsector. Begin deze eeuw ook uitgerold in andere landen.

Meer info over BREEAM®

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design)

De Amerikaanse tegenhanger, ontwikkeld door de United States Green Building Council (USGBC).

Meer info over LEED

Beiden werken met een systeem waarbij gebouwen worden beoordeeld op verschillende duurzaamheidscategoriën en waarbij credits verdiend worden die tot een totaalscore met bijhorend certificaat leiden (voor BREEAM® : van Pass, Good, Very Good, Excellent tot Outstanding – voor LEED : van Certified, Silver, Gold tot Platinum).

Dankzij onze Cradle-to-Cradle®, FSC® en PEFC certificaten, draagt Beddeleem bij aan de duurzaamheidsprestatie van gebouwen en helpen wij de bouwheer bij het behalen van credits voor certificaten als BREEAM®, LEED,…              

scroll to top